Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Ce este Acțiunea Catolică

Acțiunea Catolică este o asociație de laici alcătuită din persoane de orice vârstă care doresc să trăiască învățătura lui Cristos în viața cotidiană. Împărțită în trei sectoare (copii, tineri, adulți) și în patru laturi (liturgică, formativă, caritativă, cultural-recreativă), Acțiunea Catolică are misiunea de a anima cu spiritul evangheliei toate ambientele societății, educând conștiințele și încurajând drumul spre sfințenie.

Susținută și încurajată de către papi și Biserică, Acțiunea Catolică cunoaște în istoria sa modele de sfinți pe care le oferă cu bucurie și fidelitate societății. Acțiunea Catolică, cum repeta mereu papa Ioan Paul al II-lea, își găsește originea într-o carismă, într-un dar particular al Duhului Sfânt: o carismă care își găsește descrierea sa completă în documentul despre apostolatul laicilor, Apostolicam actuositatem. "Voi sunteți, spunea același papă, laici creștini care faceți ca evanghelia să ia contact cu viața!". Pornind de la cele patru note caracteristice ale Acțiunii Catolice (cf AA, 20), ne dăm seama că suntem acei laici creștini care suntem chemați la sfințenie, prin Acțiunea Catolică.

Punerea în practică a scopului apostolic al Bisericii, formează conștiințe creștine care poartă mesajul evanghelic în medii și locuri diferite geografic și temporal.

Prin laicitatea Acțiunii Catolice înțelegem chemarea noastră de a edifica, de a construi Biserica, așa cum spunea Paul al VI-lea "într-o formă singulară a ministerialității sale".

Caracterul organizat al acestei asociații (organicitatea) plasează Acțiunea Catolică într-o formă comunitară, fie cu membrii AC, fie cu celelalte asociații de laici din cadrul Bisericii.

Legătura strânsă cu ierarhia Bisericii, dar fără a se pierde din vedere acel caracter de laicitate, oferă Acțiunii Catolice un profund sens ecleziologic.

Având la bază aceste note fundamentale, posibilitatea noastră de a-l urma pe Cristos devine o realitate din ce în ce mai concretă.

Printre multiplele lucruri pe care Acțiunea Catolică le dăruiește membrilor săi, cel mai important este acela de a-i face să se simtă ca, făcând parte din Biserică, o parte importantă a unei comunități care se roagă împreună, trăiește împreună, suferă împreună și împreună aleg să-l urmeze pe Cristos.

Putem da exemple de sfinți, persoane care au făcut parte și au lucrat cu convingere și fidelitate în Acțiunea Catolică: Pier Giorgio Frassati, martirii mexicani, Giana Beretta Molla, Ivan Merz, Alberto Marvelli, Pina Suriano, Pere Tarres i Claret și alții.

Toți creștinii sunt chemați la sfințenie. Acțiunea Catolică formează și va continua să formeze bărbați și femei sfinți, cu o vocație laicală care va fi spre beneficiul tuturor vocațiilor Bisericii. Să nu uităm că această sfințenie își are rădăcinile în viața cotidiană și constă în vestirea lui Cristos, într-un mod anonim și fără grandomanie. Cum spunea Paul al VI-lea: "Să fim sfinți în cotidian!".

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2013 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com