Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Scurt istoric al Acțiunii Catolice la Faraoani

Primul grup de tineri care s-a reunit la Faraoani, pentru a discuta și a susține activitățile din cadrul Bisericii a fost în anul 1990. Intre cei 10 tineri care se adunau erau și Matei Adrian și Farcaș Carolina care au fost în primii ani președinți ai Acțiunii Catolice.

Prima adeziune la Acțiunea Catolică, a fost pe 8 decembrie 1992. Din întrevederile cu membrii Acțiunii Catolice ale unor parohii, prin participarea la diferite evenimente, dar mai ales după Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din 1993 de la Faraoani, prin inițiativa unor tineri entuziaști și cu suflet mare, s-au pus bezele unui grup foarte energic, la 12 decembrie, Acțiunea Catolică a Tinerilor din această comunitate.

Și, ca orice început care trezește sentimentul curiozității, nici această noutate nu putea trece neobservată, dimpotrivă, era privită cu o oarecare suspiciune, reacții de uimire stranie și un val de întrebări, unele mai amuzante, altele mai "picante" din partea sătenilor: "Ce o mai fi și cu aceștia?" "Oare sunt sectanți?" sau "Fac parte din vreo congregație?"

Cu timpul, întrebările puse atunci, oarecum în mod firesc, aveau să-și găsească răspunsurile, iar curiozitatea comunității să se transforme în admirație și respect față de ceea ce avea să fie și să reprezinte Acțiunea Catolică din Faraoani.

Dacă la debutul ei, în 1993, depuneau adeziunea 15 tineri, în următorul an, 1994, numărul lor se dubla, ajungându-se, în anul asociativ 1997-1998, ca 49 de tineri din parohie să devină membrii activi ai acestei asociații, cărora li se alătura aproximativ același număr de simpatizanți - creștere datorată varietăților de activități desfășurate, dar și a bunei dispoziții care "domnea" în cadrul grupului și impregna orice ambient.

Cateheze - pentru tineri, Sfânta Împărtășanie și Mir, aniversări, carnavale, excursii (la Sinaia, Sărata, etc.), dar și rugăciuni în comun sau adorații săptămânale umpleau inimile de bucurie și consolidau tot mai mult Acțiunea Catolică ce devenea ca o mare familie.

Treptat, iubirea față de Dumnezeu și semeni fiind tot mai incandescentă, nu putea fi păstrată doar pentru grup, așa că, de sărbători, și în alte diferite ocazii, duceam câte o rază de lumină și celor bătrâni sau bolnavi din sat și oraș, la casele și orfelinatele de copii, vizitându-i, ducându-le câte ceva, oferindu-le câte un zâmbet, o încurajare, rugându-ne și cântând împreună cu ei.

Colindele pe la casele sătenilor și Revelioanele petrecute împreună (circa 150 participanți) constituiau un imens izvor de fericire și împlinire frățească.

Scenetele de Crăciun, de Paști, dar și urările de An Nou, prin glasurile tinerilor, aveau un ecou răsunător și reprezentau îndemnuri la speranță și încurajare.

Un elogiu deosebit se aducea și mamelor creștine, cu prilejul zilei de 8 martie, prin cânt, spectacole și flori oferite cu gingășie și recunoștință celor mai dragi ființe din lume.

Unii tineri din Acțiunea Catolică alegeau să-și petreacă vacanțele de vară într-un plăcut dar și util fiind animatori pentru copiii de la GREF (grup-recreativ-estival-formativ), activități desfășurate pe durata a trei săptămâni.

Alături de aceste activități din cadrul parohiei, devenite tradiționale, mai erau și cele din programul diecezan (ștafeta rugăciunii, pelerinajele, Zilele Mondiale ale Tinerilor, Întâlnirile Naționale și campusurile - la care parohia Faraoani era prezentă printr-un număr mare de tineri inimoși și generoși).

Anul 1998 a fost pentru Acțiunea Catolică din Faraoani anul cel mai rodnic, reprezentând apogeul, prin evenimentele care au avut loc: Campusul diecezan (17-20 aprilie) în parohie cu tema Speranța în experiența zilnică, speranța - dar al lui Dumnezeu; dinamismul speranței, întâlnire ce a reunit 1500 tineri din dieceză. Animarea cântecelor la campusul zonal din Valea-Mare și la pelerinajul de la Cacica. Locul II obținut la concursul de imnuri de la Întâlnirea Națională a Tinerilor de la Cluj a stârnit simpatie și în afara ,"granițelor" parohiei.

Spre finalul fiecărui an asociativ, care coincidea cu încheierea muncilor agricole de toamnă, tinerii comunității pregăteau o zi a Recunoștinței, numită Ziua Recoltei, zi în care se aducea mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile primite.

Incertitudinile care existau la început în privința membrilor Acțiunii Catolice s-au spulberat vizibil, aceștia ajungând să fie invitați tot mai mult la: nunți, botezuri, înmormântări (confecționând coroane) și peste tot, acolo unde era nevoie de ei, de la diferite activități meșteșugărești: împletit ciorapi, șezători, la făcut sărmăluțe cu prilejul unor evenimente... și până la căratul bolțarilor pentru construirea clădirii Casa Noastră.

Astfel, tinerii din Acțiunea Catolică au înțeles să trăiască prin devotamentul lor ca fiind într-adevăr "sare și lumină" pentru cei din jurul lor.

Desigur că vă întrebați: "Dar de unde acest entuziasm? Și de unde mereu atâta bucurie și disponibilitate?"
Singura ancoră a grupului era rugăciunea, personală și în comun, iar în zilele de reculegere, exercițiile spirituale și citirea din Sfânta Scriptură ne reîncărcau "bateriile" și porneam din nou la drum nou an asociativ. Și așa ani de-a rândul până ce am ajuns la cel de-al 14-lea an.

Între timp, o generație nouă a Acțiunii Catolice s-a ridicat din rândul tinerilor și s-a consolidat prin Campusul Zonal de la 28-30 martie 2003, ce a reunit membrii Acțiunii Catolice ale altor parohii.

Din 2001 s-a fondat și Acțiunea Catolică a Adulților din care fac parte și unii din "tinerii" care cândva au pus bazele Acțiunii Catolice din Faraoani și care, prin experiențele lor, contribuie acum la formarea noilor membrii ai Acțiunii Tinerilor Catolici. Prima președintă a Acțiunii Catolice a Adulților a fost Antal Angela.

Cum de această acțiune aparent superfluă a subzistat atâția ani? Și oare totul a mers bine mereu?
Desigur că pe lângă aceste momente frumoase de creștere și bucurie au existat de-a lungul acestor ani și momente de dificultăți și încercări mai mari sau mai mici cu obstacole, dar prin credință, unitate, rugăciune și susținuți de îndrumătorii spirituali am reușit să trecem dincolo de toate aceste praguri ,,nu ne-am lăsat nimiciți, ci în toate am ieșit biruitori", ajutați fiind mereu de harul lui Dumnezeu, care sprijină toate operele (nobile).

Din recunoștință pentru tot ce ne oferă Creatorul nostru zilnic ne-am hotărât ca și în acest an nou asociativ să răspundem invitației lui Isus Cristos: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor" (Mt 18,20), încurajați fiind că El va fi mereu cu noi.

Și dacă în zilele noastre unii oameni sunt tot mai nemulțumiți cu ceea ce le oferă societatea prin cultura ei, după această bogată și lungă experiență în cadrul acestei asociații putem afirma negreșit că Acțiunea Catolică nu numai că este o opțiune adecvată, dar mai mult, este un mod nobil și frumos de a trăi viața ca adevărați creștini, în mediile în care ne aflăm, punând în aplicare misiunea de apostolat: evanghelizarea - a fi vestitori ai Împărăției lui Dumnezeu în Biserică (parohie) și în lume.

Anica Cochior

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2013 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com