Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!
Actuala biserică înainte de renovare

Biserica actuală "Sf. Anton de Padova"

(Construită între anii 27 iulie 1930 - 1965)

Stilul gotic al bisericii si locul unde este amplasata fac din prezența ei impunatoare un loc de atractie care domina, pe o mare întindere, valea Siretului.

Cu timpul, biserica veche fiind neîncăpătoare s-a pus problema înlocuirii ei cu una mai mare. Parohul Mihai Bejan a cerut pe data de 25 noiembrie 1925 acceptul Episcopiei pentru marirea bisericii. Din mai multe motive, abia în 1930, în ziua de 27 iulie s-a pus piatra de temelie a bisericii noi din Faraoani, închinata Sfântului Anton de Padova. Ceremonia a savârsit-o Monseniorul Mihai Robu, episcop de Iasi. Tot în acest an s-a turnat temelia si soclul noii biserici. Lucrarile au stagnat din nou, pâna în 1935 când se reiau.

Predica înfocată, făcută de către parohul Bonaventura Romilla, în ziua de Bunavestire, a puns în miscare pe oamenii de bunavoință. Aceștia au început a cara piatra și au construit doua cuptoare de caramida, iar în august 18 anul 1935 s-a început si zidaria bisericii care s-a ridicat pâna asupra ferestrelor unde am încheiat campania de lucru la 11 decembrie pentru acest an.

În anul 1936 s-au ridicat partile navelor laterale pâna la streasina. Văzând că treaba merge bine, oamenii au început a capata curaj la munca mirându-se că înainteaza asa de repede cu cladirea.

În 1937 s-au turnat stâlpii de beton pentru nava din mijloc; centura de beton sub acoperisul navelor laterale și s-au procurat materiale necesare pentru urmarea lucrarilor pentru viitor.

Apoi, în 1938 s-a turnat grinda de beton pe stâlpii din mijloc, grinda care sustine toata zidaria navei principale si s-a continuat cu zidaria (navei principale) pâna la ferestrele navei principale unde s-a sistat, din cauza frigului.

Actuala biserică înainte de renovare În anul 1939, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a terminat toata zidaria, s-a turnat grinda de beton de sub streasina navei principale si s-a ridicat turnul pâna aproape sub acoperis, încheindu-se si arcurile de caramida ale navelor laterale. La acest stadiu s-a terminat lucrarea pentru acel an. La lucrarea acestei marete biserici am avut ca arhitect pe iscusitul antreprenor italian Pietro Toppani care a condus lucrarea acestui monument cu toata dibacia arhitectonica.

În 20 ianuarie 1940, a încetat din viata valorosul si priceputul antreprenor Pietro Toppani rapus de o boala nemiloasa. Asa am pierdut pentru lucrarea bisericii un om de o deosebita importanta...Lucrarea a fost sistată pâna în toamna. În acest timp au început tratativele lucrarii cu tânarul arhitect Gustav Migala care și-a luat asupra sa conducerea lucrarii după care am început a procura lemnaria pentru acoperisul bisericii. În luna noiembrie si decembrie s-a ridicat toata lemnaria pentru întregul acoperis.

În ziua de 22 octombrie 1940, la orele 8 fara 10 minute dimineata a fost un cutremur de 7 grade care a cuprins de groaza pe părintele paroh și pe locuitorii satului. Pagubele n-au fost prea mari. Totuși au sărit scândurile de pe acoperiș si a început să cadă caramizi de la arcurile ferestrelor si din zidaria turnului. Cum a dat bunul Dumnezeu dupa vreo trei minute a încetat cutremurul si n-au fost înregistrate alte stricaciuni.

Pentru că nici un necaz nu vine singur, în ziua de 10 noiembrie 1940, la ora 3 si 40 de minute dimineata a fost un cutremur de pamânt de 9 grade, pe urma caruia Biserica noua a suferit foarte greu, darâmându-se turnul mai mult de 20 m. de zidarie si toate arcurile reale de la navele latarale.

Fostul altar din biserică, ars în 1966 Aceasta catastrofa nu a fost singura care a cazut pe capul oamenilor, pentru ca dupa ce s-au dezmeticit din impasul greu pe care l-au suferit cu constructia bisericii, au venit anii grei ai razboiului, cu toate urmarile lui si reluarea lucrarilor la biserica au ramas aproape în uitare pâna prin anul 1958, când - fortati de înghesuiala mare la care erau supusi în biserica veche - au început timid, dar cu perseverenta, sa reia lucrarile la biserica noua, ajungânduse ca în 1965 sa fie data în folosinta cultului. Rând pe rând, au amenajat terenul din jurul bisericii, au demolat biserica veche si s-a facut o noua arondare a terenului pe care a fost biserica veche, astfel ca sa i se deschida bisericii noi perspectiva ce i se cuvine.

Planurile bisericii au fost întocmite de arhitectul Octav Bellet".

Pr. Adrian Chili

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com