Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Biserica de pe "Costiță"

(Construită între anii 1820-1860)

Între timp au loc demersuri în vederea construirii unei alte biserici. Astfel, pr. Iosif Berardi, prefectul misiunii, avea intentia de a-l trimite pe pr. Alois Landi la Faraoani, în anul 1812, pentru a vedea stare bisericii de acolo și a constata cât de necesară era construiriea unei noi biserici. De asemenea, în cursul vizitei facute de pr. Iosif Berardi la Faraoani, în anul 1814, se mentioneaza faptul ca aici se adunau fonduri în vederea reconstruirii bisericii.

Aceasta a patra biserică va fi construita pe colina despărțitoare dintre Faraoani și Valea Mare, numita "Costița", urmarindu-se folosirea acesteia deopotriva de locuitorii din cele doua asezari. Constructia bisericii a început, conform cartilor de administratie ale parohiei, la 18 octombrie 1820.

Eforturile privind ridicarea acestui edificiu de cult s-au întins pe mai multi ani. Pentru început biserica a fost facuta din bârne pe temelie de piatra.

Clopotnita, de lemn, a fost asezata la o oarecare departare de biserica, aproape de actuala casa parohiala (construită în 1911) unde de altfel fusese si locuinta veche a preotului din Faraoani. Aceasta clopotnita a fost facuta în anii 1818-1819.

Biserica cladita în 1820 a suferit în timp o serie de reparatii pâna prin 1858-1860, când a fost darâmata si împartita între locuitorii din Faraoani si Valea Mare.

Interesant, dintr-o relatare din 8 martie 1833 a vizitatorului apostolic din Moldova, pr. Petru Rafael Arduini, aflam ca "pr. Zamoyski statea un an la Faraoani, resedinta parohiala cu biserica construita între 1822 - 1834, si un an la Valea Mare, unde a construit o noua biserica". Tinând seama de faptul ca în aceeasi perioada exista înca biserica comuna de pe Costita, credem ca aceste biserici au fost folosite deopotriva.

Cât privește împarțirea bisericii comune de pe dealul Costita, un rol deosebit în aceasta privinta l-a avut pr. Dominic Migliorati. Motivele concrete pentru care s-a împărțit această biserică nu se conosc. Pr. Dominic Migliorati, imediat ce a fost numit paroh la Faraoani, adica în anul 1860 a si început pregatirile pentru constructia unei noi biserici.

Pr. Adrian Chili

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com