Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Biserica "Sf. Anton"

(construită între 1730 - decembrie 1733)

În analele istoriei, după ce satul Foroano (satul Faraoani de astăzi) s-a mutat de la "drumul mare", pe deal, este notat ca erau deja două biserici. Una ar fi cea din cimitir, de lemn și o alta din zid, dărâmată și fără acoperiș pe deal.

Această biserica din Foroano, se spune că a rămas în afara localității deoarece era foarte veche, aproape distrusă și foarte nepotrivită pentru misionari și pentru popor. În anul 1730 Pr. Manzi a făcut parohie în acel loc și alături de reședința preotului, a făcut și biserica.

Biserica era foarte potrivită pentru oamenii locului, care, plini de evlavie și credință au împodobit-o cu picturi și au adus și o mica orgă din Transilvania.

Patronul bisericii din Foroano este Sf. Anton de Padua. Pr. Manzi a cumpărat toate cele necesare bisericii pentru ca aceasta să poată funcționa cum se cuvine: un potir de argint cu discul său, o cutiuță de argint pentru Sf. Împărtășanie, o cruce de argint, o planetă nouă de mătase, albă nouă, liturghier nou, ritual unguresc, vase pentru uleiurile sfinte și o pixida de cositor aurit.

Preotul Manzi a mentionat într-o notiță autobiografica (scrisă probabil în 1744) o serie de alte amănunte destul de interesante:
- aprilie 1722 - octombrie 1728. În acest timp a facut locuinta din paianta pentru preot si a dotat biserica cu odajdiile si cele trebuincioase pentru cult.
- 1730 - decembrie 1733. A revenit la Faraoani pentru a face biserica noua, a împrejmuit biserica si locuinta preotului cu garduri noi, cumparând si o livada vecina cu biserica. Pe lânga acestea, la locuinta preotului a facut bucatarie noua si înca doua camere pentru oamenii de serviciu.
- 1736 - 1738. A acoperit din nou biserica si cladirile de la locuinta preotului.

De fapt, munca la această biserică, după relatarea episcopului Raimund Stanislaw Jezierski, a durat mai mult timp (probabil în decursul anilor 1722 - 1744) daca socotim și perioada de când au început să se strângă materialele pentru biserică și până când au fost cumpărate toate cele necesare cultului.

Pr. Adrian Chili

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com