Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Capela din Poiana "Ciciola"

Nu putem trece cu vederea locul de pelerinaj de la "Ciciola", chiar dacă el ține mai mult de comunitatea din Valea Mare. Denumirea vine din ungurește și "înseamnă "sub varf". Acesta este un loc de pelerinaj și pentru credincioșii din Faraoani, bine știind că ambele sate se trag de fapt dintr-un singur sat, situat în jurul actualului cimitir și a bisericii Sf. Martin, situată în incinta cimitirului.

Originea acestui loc de pelerinaj este foarte confuză în memoria localnicilor. Se spune că aici s-ar fi îngropat morții de la o epidemie de ciumă foarte puternică și pelerinajul se face ca mulțumire că au scăpat de ciumă sau de alte întâmplări ciudate. Epidemii de ciumă, de așa proporții nu sunt cunoscute în regiune, și apoi îngroparea morților aici ar fi fost în contradicție cu practica severă de carantină sanitară care funcționa în trecut (în asemenea cazuri nu se transportau morții în altă parte, ca să nu contamineze locul, ci se dădea foc întregii localități și locuitorii se mutau în altă parte). Istoria ultimilor 150 de ani din existența catolicilor pe aceste locuri este bine cunoscută și nu se pomenesc epidemii care circulă cu privire la originea pelerinajului Ciciola.

Așa numita "biserică din Poiană" este amintirea unui capitol însemnat din vitregiile prin care a trecut catolicismul din Moldova. Se știe că în anul 1682 - așa cum relateaza arhiep. Vitus Pilutius - toate satele și localitățile din Moldova erau pustii, oamenii ascunzându-se în păduri ori treceau munții în Transilvania din cauza înaintărilor de trupe turcești și ale aliaților lor, pe "drumul mare" de pe valea Siretului spre Polonia.

În regiunea Bacăului numai cei din Faraoani, fiind așezați lângă pădurile dese și întinse din apropiere, s-au ascuns cu tot avutul lor, în aceste păduri. Lăsându-și toate bunurile gospodărești și ale bisericii în pădure, bărbății coborau în sat și lucrau pământul pana se apropia primejdia si atunci se retrageau si ei in ascunzisul padurii. Situatia s-a prelungit cu mici intermitente vreme de aproape un secol. In asemenea imprejurari pe locul unde stateau ei in padure si-au amenajat un minimum de locas de cult, de altfel foarte usor de facut in padure. Acest locas sa fie foarte probabil tocmai poiana "Ciciola", loc vrednic de amintirea posteritatii, pentru ca aici si-au pastrat oamenii credinta si bunurile pe care le aveau in sat. Tot aici au adus si lucrurile Bisericii intre care bunul cel mai de pret si cautat de turci, erau clopotele Bisericii.

Ulterior, pe marginea traseului pana la locul indicat din padure s-au plantat crucile la care se face cu mare solemnitate devotiunea Calea Crucii. În prezent se face acest pelerinaj in fiecare an pe data de 22 august, in sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria Regina, in cinstea careia s-a construit actuala capela.

Știm de la bătrîni satului că acestei capele de la Ciciola i se mai spune "Cele trei cruci". Ei vorbesc de acest loc ca de unul în care cei bolnavi de ciumă erau aduși pentru a fii îndepărtați de restul sătenilor, pentru ca boala să nu se răspăndească. Familiile celor bolnavi aduceau hrana și o lăsau la marginea pădurii, de unde aceștia veneau să o ia. Cum ciuma nu lasă pe nimeni în viață, ei au murit lăsănd locul ca "un mormânt" în care s-au îngropat urmele ciumei ce a trecut pe aceste meleaguri frumoase.

Pr. Adrian Chili

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com