Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Biserica Sf. Martin (actuala biserică din cimitir)

(26 octombrie 1435)

Localitatea Faraoani, una dintre cele mai vechi asezari catolice din Moldova, este situată într-o regiune bogata în lacasuri de cult, evocând traditiile crestine si ale pastrarii culturii si credintei catolice.

Faptul ca husitii au ales printre altele si satul Faraoani ca loc de stabilire la începutul secolului al XV-lea ne demonstreaza ca aici exista deja o veche si puternica comunitate catolica, stiut fiind ca husitii s-au îndreptat catre asemenea comunitati, sperând în atragerea lor la noua religie pe care o propovaduiau. Acestea ne fac sa credem că exista cel putin o capelă daca nu o biserică de lemn în Faraoani la sfârsitul secolului al XIV-lea si începutul secolului al XV-lea.

Prima biserica de lemn a comunitatii catolice din Faraoani, situata în vatra initiala a satului, este prezenta si astazi în cimitirul actual din localitate. Aceasta ar fi fost construita în anul 1435, pe 26 octombrie, de catre Bálint Márton.

Interesant este faptul ca patronul spiritual al acestei biserici a rămas până astazi Sfântul Martin. Sa fie doar o coincidenta între acesta si numele constructorului?

Bisericuta are peretii, usile si grinzile numai din inima de stejar. Pe usa din fata este sculptat numele celui ce-a facut-o, si anume Bálint Márton Csinálta, iar mai jos apare, în contur, ca ar mai fi fost scris ceva, poate anul, dar nu se poate descifra...".

Aceasta biserica a fost reparata de mai multe ori, amintind: cea din "anul 1843 facuta de pr. Anton Finta OMC pe atunci vicar la Faraoani. Tot atunci s-a facut si altarul actual. "În anul 1893 s-a pus la biserica o talpa noua de stejar, iar în 1916 pr. Iacint Bock OMC a început s-o acopere, dar n-a terminat-o din cauza razboiului".

Această biserică era: acoperita cu paie, lunga de 12 pasi, lată de 5 pași, iar în altar era chipul Sfintei Fecioare si un crucifix.

In perioada marilor tulburari politice care au dus la mare exod al catolicilor din Moldova, intre anii 1682-1750, cand toti credinciosii satelor care erau pe Drumul Mare de scurgere a trupelor spre Polonia, au parasit asezarile care s-au pustiit, cei din Faraoani nu au parasit satul si numai in cazuri extreme se retrageau în desisul padurii.

Cu trecerea timpului s-a dovedit ca satul nu trebuie sa fie la "Drumul Mare", incepand parasirea vetrei vechi a satului; o parte dintre ei au trecut partea dreapta a paraului Valea Mare fixandu-se pe vatra actuala a satului Faraoani iar alta parte s-a retras in fundul vaii paraului Valea Mare la vatra actuala a satului Valea Mare. În acest fel s-au format doua asezari distincte - Faraoani și Valea Mare - iar în vatra veche a satului a rămas numai biserica și cimitirul care o înconjoară, fiind cimitirul comun pentru ambele sate.

Pr. Adrian Chili

Mai multe imagini cu biserica veche din cimitir în albumul foto.

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com