Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

CONGREGAȚIA SURORILOR BENEDICTINE CISTERCENSE (O.Cis.)

Data înființării: sec. XI, Citeaux (= Cistercium), Franța

Fondator: Abatele Robert și alți 20 confrați

Carisma: A oferi pelerinilor, oaspeților și celor care caută un sfat sau un loc de reculegere posibilitatea de a fi găzduiți și ajutați la nivel spiritual.

Situl oficial: http://www.ocist.org

Scurt istoric:

Pe 21 martie 1098, 21 călugări ies din Mânăstirea benedictină din Molesme, legat de Cluny, pentru a fonda o nouă mânăstire, la 20 km. sud de Dijon, Citeaux (în lat. Cistercium), de la numele locului, fapt pentru care se numesc călugări Cistercensi.

Fondarea acestei mânăstiri este legată de dorința de a întrupa în mod autentic regula Benedict de Norcia, de a relua un stil de viață autentic înrădăcinat profund în spiritul Evangheliei, așa cum l-au trăit primele comunități creștine. Fondarea comunității cistercense era, deci, în intenția fondatorilor, o întoarcere la regula sf. Benedict, acea regula care a devenit "magna carta a vieții călugărești ale occidentului european" întrucât nu trasează un cod juridic, ci un itinerariu spiritual în care mânăstirea trebuie să fie o "școală de slujirea Domnului", în care se observă "tăcerea" - condiție esențială pentru ascultarea inspirațiilor lui Dumnezeu; în care se practică "ascultarea" și "umilința" într-o viață ritmată de muncă, rugăciune și lectio divina, adică lectura meditată a Cuvântului lui Dumnezeu.

Primii cisterciensi se ocupau numai de agricultură. Cu trecerea secolelor au ocupat un loc important pe plan european atât în dezvoltarea agriculturii, negoțului, cât și în arhitectură, cercetări în domeniul științelor naturale. Ramurile feminine și-au asumat responsabilitatea de a oferi fetelor o educație cât mai complexă. În zilele noastre carisma principală, la fel ca si aici la noi, constă în a oferii pelerinilor, oaspeților, celor ce caută sfat și loc de reculegere, găzduire, și ajutor spritual.

Mânăstirea noastră "Kloster St. Marien zu Helfta" aparține de dieceza de Magdeburg, o dieceză de diasporă, unde cca. 10% din populația Regiunii Saxonia sunt catolici, 10% protestanți, restul atei. Misiunea noastră principală contă atât în de a ne ruga și pentru cei ce nu-l cunosc încă pe Dumnezeu sau nu vor să audă nimic de el, dar și de a "ține porțile deschise" pentru toți aceia ce îl caută pe Dumnezeu, și pentru cei ce vor să fie îndrumați spre calea credinței.

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com