Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

CONGREGATIO JESU

Data înființării: 1609 - Sant Omer (Flandra)

Fondator: Maria Ward, n. 23.01.1585, York (Anglia)

Carisma: Ajutorarea sufletelor

Casa mamă: Via Nomentana, 250, 00162-Roma, Italia

Superioară generală: sr. Mechtild Mekel

Superioară provincială: sr. M. Ecaterina Ciobanu (2003)

COMUNITATEA "SFÂNTA ANA" DIN CÂMPULUNG MOLDOVENESC (2000)
Adresa: Str. Ion Creangă, 2, 725100-Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava;
tel. 0230/311512; e-mail: ibmv_sf.ana@assist.ro
Superioară: sr. Cecilia Mârț
Membri: 4

COMUNITATEA DIN RĂDĂUȚI (1995)
Adresa: Str. Petru Rareș, 10, 725400-Rădăuți, jud. Suceava;
tel. 0230/565130; e-mail: instsfmariait@hotmail.com
Superioară: sr. Iolanda Mihalic
Membri: 7

COMUNITATEA DIN LUIZI-CĂLUGĂRA (2001)
Adresa: Str. Cartier Nou, 989, 607295-Luizi-Călugăra, jud. Bacău;
tel. 0234/218300; e-mail: ibmv_luisiana@yahoo.com;
Noviciat: e-mail: vinci_cj@yahoo.de
Superioară: sr. Vicenția Dima
Membri: 5 (4 surori și 1 novice)

COMUNITATEA DIN IAȘI (2004)
Adresa: Str. Sărăriei, 134, 700116-Iași,
tel. 0232/410546; e-mail: cjsorarie@mail.home.ro
Superioară: sr. Marieta Ciceu
Membri: 3

Scurt istoric:

În anul 1852, la invitația Episcopului Michel-Angelo Conte di Parsi, au sosit în București primele călugărițe din Nymphemburg-Germania care, în ciuda marilor greutăți și vitregii ale timpului, au reușit să înceapă apostolatul, dând viață carismei lor prin educație.

Educația și grija deosebită a surorilor pentru formarea elevelor au făcut din Institutul "Sfânta Maria" un focar de cultură, de educație aleasă și o familie. După 96 de ani (1852 - 1948) de muncă rodnică, în Institutul "Sfânta Maria" surorile de naționalitate străină au fost obligate să părăsească țara. Surorile românce au fost obligate să se întoarcă în familiile lor. Din cauza vârstei și a bolii, câteva dintre surorile străine nu au putut să călătorească și au fost izolate de către securitate la ferma "Sf. Agnes" din Popești-Leordeni. Alături de ele au avut curajul să rămână și câteva surori românce, care doreau cu orice risc să rămână în comunitate. Cuvintele Sfântului Părinte Pius XII: "Dorința Bisericii este ca misionarii și misionarele să nu părăsească terenul de misiune în timpul persecuțiilor" au devenit moto-ul lor pentru acele timpuri de prigoană. La Ferma "Sf. Agnes" surorile au păstrat și au dus cu curaj, timp de mai bine de 40 de ani, "făclia" vie a Institutului "Sfânta Maria" din București.

Institutul a supraviețuit mulți ani în clandestinitate, însă în anul 1984 la umbra prudenței a apărut o rază de speranță pentru viitor, când Excelența Sa, Mons. Ioan Robu, Episcop de București, a riscat și a acceptat intrarea în Institut a unor tinere dornice de a îmbrăca haina religioasă și de a trăi după spiritul Sf. Ignațiu de Loyola și a fondatoarei Maria Ward.

Din "sămânța" suferinței, a rugăciunii și a jertfelor, udată cu speranță statornică de surorile noastre în vârstă, a răsărit, odată cu revoluția, un nou început și pentru Congregația noastră. Multe surori au început studiul pentru a se pregăti în domeniul educației și au început activitatea de educație a copiilor în grădinițe și școli. În toamna anului 1997, surorile au început apostolatul și la Căminul de bătrâni "Refugiul Mariei", unde sunt îngrijiți 40 de vârstnici, care se pot bucura de multă liniște și siguranță. O necesitate acută a timpului și a Bisericii locale este domeniul social, în care surorile noastre s-au implicat pentru ajutorarea copiilor și a familiilor sărace.

Dumnezeu are pentru toate timpul său! După aproape 400 de ani, ne bucurăm de numele nostru nou, Congregatio Jesu, nume dorit încă de la început de fondatoarea noastră, Maria Ward (1585-1645), și care aparține, în esență, carismei noastre. Un mare har pentru noi este și aprobarea ad maximum de către Biserică a Constituțiilor Sf. Ignațiu de Loyola, reguli de viață ce reprezintă pentru noi tezaurul Congregației. Astăzi, după 152 de ani de apostolat în seviciul Bisericii din România, 148 de surori își desfășoară activitatea în 12 filiale ale Congregației, în diferite forme de apostolat. Prin dăruirea noastră în slujba lui Dumnezeu și a semenilor noștri dorim să rămânem deschise în permanență la nevoile timpului celui de-al treilea mileniu și să îndeplinim voința Aceluia care ne-a chemat să-L urmăm.

Congregatio Jesu are întotdeauna ca scop mai marea slavă a lui Dumnezeu și mai marele bine al persoanelor. Pe acest "drum către El", ne sunt propuse ca scop "apărarea și răspândirea credinței și înaintarea sufletelor în viața și învățătura creștină".

Noua noastră lege fundamentală ne este dată pentru a o aprofunda în rugăciunea personală și comunitară, pentru a ne-o însuși și a trăi în misiunea noastră în mod autentic. "A înainta asemeni lui Cristos, iată harul de care doream să am parte", spune Maria Ward. Dorim să ne lăsăm inspirate de spiritul Sfântului Ignațiu și al Mariei Ward și să trăim cu convingere și bucurie misiunea pe care ne-a dat-o Dumnezeu de a-l proclama pe Cristos. Vrem să ne lăsăm conduse în drumul nostru de Maria, Mama lui Isus, și să-i urmăm exemplul.

Sr. Patricia Rediu CJ

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com