Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Calea sfintei cruci (model I)

1. Isus este condamnat la moarte

Isus a fost întotdeauna bun cu toți, chiar și cu cei care nu îl iubeau de la început. Și totuși a fost condamnat la moarte pentru că nu au înțeles că El nu ne voia decât binele.

Isuse, tu continui să mă iubești și pe mine. Fă ca exemplul nepotrivit meu sau comportamentul meu rău să nu te mai facă să suferi. Amin!

De ce a fost condamnat Isus la moarte?

Isus a fost condamnat la moarte chiar dacă era fără păcat. El a acceptat toată a ceastă durere pentru ca să mă învețe iubirea adevărată.

S: Te iubesc Isuse
T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


2. Isus ia crucea pe umeri

Crucea este făcută din două bucăți de lemn foarte grele. Isus le acceptă și le poartă cu multă răbdare pe spatele său până pe Calvar, unde va muri chiar pe această cruce.

Sunt atâtea lucruri care nici mie nu-mi plac: să nu mă mai uit la televizor, să-mi fac temele, să răspund când mă cheamă mama, să ajut pe frații și surorile mele, să fac ordine în casă, să duc lemne, sau chiar apă... Tu Isuse, ți-ai dus crucea, învață-mă să fac și eu cu mai multă dragoste ceea ce mă costă atât de mult...

Ce l-a ajutat pe Isus să-și ducă crucea?

Crucea nu era ușoară de dus, dar iubirea sa l-a făcut s-o îmbrățișeze. Atunci când nici eu nu mai am chef de multe, mă gândesc la Tine, Isuse, care ai iubit cu o inimă de gigant!

S: Te iubesc Isuse
T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


3. Isus cade întâia oară sub povara crucii

Crucea aceea era ca un plumb pe spatele lui Isus. Nu mai poate! Cade!

Sărmanul Isus! Și eu am căzut odată pe pietre și m-am lovit. Știu ce înseamnă să te lovești de aceea te înțeleg!...

De ce a căzut Isus?

Chiar dacă este căzut sub cruce iubirea sa nu a cedat. Imediat se ridică și continuă să meargă. O Doamne, și eu cad în păcat, dar Tu, ajută-mă repede să mă ridic!

S: Te iubesc Isuse
T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fostTu!


4. Isus o întâlnește pe mama sa

În drum spre Calvar, Isus se întâlnește cu mama sa! A privit-o cu ochii săi ca și cum ar fi îmbrățișat-o. Mama nu i-a spus nimic, atât de mare era durerea care trecea prin inima ei. Dar Isus a înțeles că mama era a acolo pentru a-l încuraja

Doamne. Te rog pentru toate mamele din lumea aceasta care au copii ce au de dus o cruce: bolnavi, flămânzi, drogați, fără loc de muncă, în închisoare, poate chiar necredincioși.

Ce face Maria?

Dulce Fecioară Marie, vino și în viața mea. Vino să-mi aduci iubirea atunci când sunt în durere!

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


5. Simon din Cirene îl ajută pe Isus

Isus urcă pe Calvar, iar soldații au luat un om care se chema Simon și i-au pus crucea pe spate. Simon a acceptat cu plăcere și așa Isus a putut să se odihnească un pic.

A fost bun Simon cu tine ca să te ajute. Și eu, Isuse te pot ajuta, ajutând pe cei care au o cruce de dus: pe cei săraci, pe cei triști, pe cei singuri, apărând pe cei care sunt acuzați pe nedrept.

Cine îl ajută pe Isus?

Sigur, Isuse că te pot ajuta, e destul să nu încetez niciodată să iubesc!

E destul dacă fac măcar o persoană fericită dintre cei care sunt în jurul meu!

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


6. Veronica șterge fața lui Isus cu o maramă

O femeie care se chema Veronica, l-a văzut pe Isus că era obosit și transpirat: inima a împins-o să facă loc în jurul ei, ca să ajungă până la Isus. Isus a premiat-o: i-a lăsat pe batista ei imaginea chipului său.

Chipul tău nu e numai pe batista Veronicăi, dar e în orice om. Doamne, fă să nu uit niciodată că suntem făcuți după chipul și asemănarea Ta pentru că tu ești Dumnezeu.

Ce face Veronica?

Veronica face un gest delicat care va fi amintit totdeauna. Isus o răsplătește. Cine iubește este mereu răsplătit.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


7. Isus cade a doua oară

Crucea devine din ce în ce mai grea. Spatele lui Isus nu mai ține: cade din nou la pământ! Pentru câteva momente rămâne acolo, întins pe pământ, dar se ridică și începe din nou să meargă.

Ai căzut din nou, dar te-ai ridicat. Tu nu ești tipul care cedează repede: voiai să ne iubești până la sfârșit. Îți mulțumesc, Isuse, pentru generozitatea Ta!

Cine cade?

Toți cădem, important e să ne ridicăm și să nu rămânem la pământ.

Toți ne putem împiedica, dar ceea ce contează e să reîncepem cu curaj.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


8. Femeile care îl întâlnesc pe Isus plâng

În jurul lui Isus este multă lume: erau și niște femei care plângeau văzându-l în suferință, desfigurat, sub greul crucii. Dar Isus, în loc să accepte să plângă, le-a spus: "Nu mă plângeți pe mine!"

Ucenicii au fugit cu toții, femeile însă te-au urmat și pe Calvar. Doamne, fă să fie totdeauna femei care să te urmeze, să te iubească să fie prezente acolo unde e nevoie de mângâiere în suferință.

Cine înțelege suferința?

Are o inimă bună cel care compătimește pe cel care suferă. Are o inimă mare cel care mângâie chiar și atunci când se vede insultat.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


9. Isus cade a treia oară

De-acum e aproape vârful Calvarului. Mare noroc! Isus nu mai are putere în trupul său: de aceea cade a treia oară.

Ești tare, Isuse: chiar dacă trupul tău a slăbit, voința ta a rămas puternică, ești tare pentru că reziști. Ești tare pentru că a treia oară tu te ridici.

Cine se ridică?

Puterea și tăria lui Isus este minunată deoarece el cunoștea un lucru: rugăciunea la Tatăl ceresc care te ajută să depășești toate furtunile.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


10. Isus este dezbrăcat

Când ajunge pe Calvar Isus este dezbrăcat. Soldații își împart hainele în părți egale.

O, Isuse, chiar te-au considerat un lucru nu o ființă!

Tu ești Dumnezeu care dai totul pentru mine, iar eu nu voi fi în stare să-ți spun niciodată "Mulțumesc!"

Ce i-au lăsat lui Isus?

Isus este dezbrăcat, dar lucrul cel mai prețios i l-au lăsat: i-au lăsat inima curată. Lucrul cel mai plăcut lui Dumnezeu este inima curată.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


11. Isus este răstignit

După ce a fost dezbrăcat, acum este pus pe cruce. Până acum ținea el crucea, acum e crucea care îl ține pe Isus. Isus și crucea stau mereu împreună: El știe că dacă vrei să faci ceva frumos și mare trebuie să suferi.

Isuse, te văd răstignit. Mâinile și picioarele sunt găurite de cuie. Dar tu continui să mă privești și chiar dacă ești legat pe cruce, parcă vrei să mă îmbrățișezi.

De ce e pe cruce?

Pe cruce este Isus pentru că m-a iubit prea mult. Aș fi fără inimă dacă nu l-aș iubi și eu măcar un pic!

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


12. Isus moare pe cruce

Isus a dat totul, ca și cum s-ar fi golit. Spre ora trei după amiaza, își pleacă capul și moare. Dar înainte de a muri ne mai ultimul lucru care îi mai rămăsese: iertarea sa. În ciuda răului pe care i l-au făcut spune cu glas mare: "Tată, iartă-i căci nu știu ce fac!"

Nu mai este nimeni în lumea asta care să moară rugându-se și iubind așa ca Isus.

Ce să fac?

Să faci adesea semnul Sfintei cruci, asta înseamnă că-ți amintești câte a făcut Isus din iubire. Să faci semnul sfintei cruci înseamnă să te gândești la Isus și să ai grijă să nu-l mai superi.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


13. Isus este luat jos de pe cruce

Pe Calvar era și mama lui Isus: nu putea să-l lase singur! Acum că e mort, îl iau de pe cruce și îl pun în brațele ei. la Crăciun, Sfânta Fecioară, l-a făcut cadou lumii întregi, pe Isus, viu, acum i-l dau înapoi mort! Cât a suferit oare Maria? Să-l ducă strâns la piept pe Isus al ei la groapă, nu te răscolește și pe tine?

O Marie, tu nu l-ai lăsat pe fiul tău niciodată. Dar și eu sunt fiul tău! atunci fii alături și de mine, acum și în ceasul morții mele. Amin.

Cine-i Maria?

Când era copil Isus, mâinile Mariei îl mângâiau și-l alintau. Acum că e mort, brațele sale îl duc la mormânt. De aceea a fost Maria creată: pentru ca orice persoană să fie mângâiată de mâinile ei și dusă pe brațele ei. O, Marie, ești cu adevărat mama cea mai dulce și cea mai bună.

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!


14. Isus este înmormântat

Prea bun... nu poate să rămână în mormânt! Isus era Dumnezeu! Noi o să plecăm în această seară acasă...o să ne mai gândim oare că te-am lăsat aici?

Eu cred că tu vei ieși din acest mormânt!

Ce se va întâmpla?

Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim, până când vei veni!

S: Te iubesc Isuse

T: Pentru că primul care m-a iubit, ai fost Tu!

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com