Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

200 de ani de la nașterea Bartolomeei

13 ianuarie 1807 - 13 ianuarie 2007

La 13 ianuarie 2007, surorile Maria Bambina sunt în sărbătoare. În urmă cu 200 de ani se năștea Bartolomea Capitanio (13 ianuarie 1807) la Lovere, un orășel din nordul Italiei, care, la numai 25 de ani înființa un Institut Religios fondat numai pe Caritate.

Ce ne spune astăzi această sfântă?
Este într-adevăr o sfântă pentru zilele noastre?
De ce?

Întâlnirea cu Bartolomea Capitanio este întâlnirea cu Viața, înseamnă să cunoști o poveste care aparține pământului, îi aparține omului în tot ce are mai omenesc, dar în același timp descoperă o frântură de cer, o fărâmă de mister, de... Familie Trinitară.
Bartolomea are puterea, prin scrierile sale, care izvorăsc dintr-o experiență de viață intensă, să te arunce dincolo, să te facă să te avânți încetișor în ceva care este în fața ta, dar pe care miopia te împiedică să-l vezi, să-l auzi, să-l palpezi.
Cum poate fi această tânără în același timp în întregime a lui Dumnezeu și cum poate se oferi cu totul pentru om?

Misterul vieții!

Misterul Aceluia care intră în viață fără să bată la ușă, făcând-o disponibilă, până la a se confunda cu El, amestecând totul, creând acel joc care îl face nebun pe om, dar îl mulțumește pe El, Tatăl iubitor...

Acest chip și această inimă de tânără, care se simte căutată, iubită, se bucură, chiar și în ceasurile de oboseală și se aruncă în această iubire cu certitudinea că viața sa este legată de un Dumnezeu fidel, Dumnezeul iubirii, Dumnezeul vieții.

Bartolomeei nu-i este frică. Se lasă doar implicată...

Cu acest spirit și cu această bucurie în inimile noastre, îi mulțumim încă o dată lui Dumnezeu pentru darul Bartolomeei... o tânără care a știut să ia în serios un joc al copilăriei pentru a deveni sfântă.

  Anul școlar începuse deja de ceva timp în pensionul Sf. Clara din Lovere și noile venite se simțeau ca la ele acasă în aripa mănăstirii rezervată elevelor.
  Sorei Francesca, una dintre învățătoare, i se păru că venise momentul să le facă să înțeleagă cât este de important darul educației.
  Școlărițele știau foarte bine ce era sfințenia pentru că la ore învățătoarea le citea în fiecare zi câte puțin din cartea sfântului Alois de Gonzaga. Numai că poate nu se gândeau că ar fi putut și ele să devină sfinte.

  Sora Francesca le lăsă puțin să se gândească, apoi deodată le întrebă:
  - Vrea cineva dintre voi să devină sfântă?
  - Eu, și eu,... și eu, și eu!
  - Văd că toate vreți să fiți sfinte, dar trebuie să fie una care vrea să ajungă sfântă prima dintre toate.
  - Eu, eu, eu... răspunseră din nou.

  Văzând că fetele voiau să se ia la întrecere, sorei Francesca îi veni ideea să propună un joc.
  - Aduceți-mi o mână de paie! Cine îl trage pe cel mai lung se va strădui să devină sfântă prima.
  Toate căutară în grădină cu însuflețire și într-o clipă se adunară din nou în jurul învățătoarei. Ea adună într-o mână paiele pe care i le întindeau; le puse să tragă pe rând câte unul, apoi măsură lungimea firelor. Toate erau nerăbdătoare să afle.

  - Cel mai lung este paiul Bartolomeei!, anunță sora Francesca privind-o în ochi pe acea fetiță care promitea să fie o elevă bună și nu numai!
  Aleasa roși și izbucni în plâns de bucurie. În inima ei se rugase să aibă ea acest noroc și, când reuși să se sustragă atenției colegelor, fugi în capelă să-i mulțumească Mariei pentru această favoare și să-i ceară ajutorul.
  În genunchi în fața icoanei sale, îi promise că se va angaja cu toată ființa ei.
  - Vreau să devin sfântă, mare sfântă, cât mai repede sfântă!, știind că a luat o hotărâre importantă.

La 26 de ani Bartolomea, pe patul de moarte își reînnoia dorința sa definitivă de deveni sfântă: Vreau numai ce vrea Domnul!

200 de ani! Viață, istorie, momente de bucurie, de durere, multă binecuvântare. Istoria continuă și prin Institutul Surorilor de Caritate ale sf. Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, Maria Bambina.

Surorile Maria Bambina

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com