Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!
Sfânta Bartolomea Capitanio

Comunitatea Maria Bambina din Faraoani

Primele două surori, sr. Elia Tremolada și sr. Mariarosa More, ce aparțineau de comunitatea de București, au sosit la Faraoani pe 4 mai 1993, invitate de părintele paroh Ștefan Vacaru ca să înceapă o activitate educativă în mijlocul copiilor și tinerilor din comunitatea parohială, Faraoani. Activitatea se rezuma la început la programe organizate după-amiaza, zi de zi, pentru copiii lăsați singuri acasă, pentru că părinții lor lucrau toată ziua la câmp. Activitatea cu copiii a început în sălile de la etaj în clădirea dispensarului, dispensar care a fost construit și voit de locuitorii fărăoneni cu fonduri din afară. Aproximativ două luni, surorile au locuit la casa parohială, deoarece casa și locuința surorilor mai avea nevose de finisaje: locuința era în aceeași clădire cu dispensarul, dar lipsea încălzirea, instalația electrică și cea hidraulică. Deoarece sălile care ar fi putut permite o activitate mai sistematică și organizată lipseau, s-a început cu activități de creație și lucruri utille pentru fetele care, din neglijență și lipsă de timp, nu au învățat să coase sau să "folosească acul" pentru a-și îngriji garderoba (deja sărăcăcioasă).

La aceste propuneri de muncă copiii au răspuns în număr mare începând cu cei de la clasa a treia până la clasa a opta. De asemenea, s-a avut și o grijă mai aprofundată pentru copiii care, mergând la școală, nu aveau timp, posibilități sau ajutorul adecvat, o supraveghere apropiată la temele școlare pe care le făceau împreună cu surorile.

Sfânta Bartolomea Capitanio Vizita la domiciliul bolnavilor și persoanelor singure a fost o altă activitate constantă în care surorile și-au manifestat atenția și grija lor față de cei care erau neajutorați. Aceste vizite erau însoțite și de îngrijiri medicale, deoarece una dintre surori era asistentă medicală. Astfel, injecțiile și tratamantele urgente puteau fi accesibile și celor mai săraci care n-ar fi avut posibilitatea să le aibă din punct de vedere material. Cu ajutorul a trei surori italiene și novicele care au început experiența carismatică a institutului, în vacanțele de vară s-au organizat activitățile recreative și formative deschise tuturor copiilor din Faraoani și celor care veneau la bunici, la țară, renumitul GREF (grup recreativ estival formativ).

Numărul copiilor participanți era foarte mare și semnificativ. Așa a început colaborarea cu tinerii pentru formarea lor ca animatori si împreună cu surorile, organizatori ai vacanțelor mari pentru copii, adolescenți și tineri.

În octombrie 1995 a fost constituită comunitatea, formată din două surori italience și două surori românce. În vara următoare a fost finalizat și restul construcției și locuinței surorilor. Această parte avea săli în care se puteau aduna un număr mai mare de copii, astfel că s-a început o activitate și cu copiii de grădiniță, și ei în număr destul de mare. După terminarea programului la grădinița de stat veneau la surori și își continuau programul organizat de surori, cu posibiliatea de a se recrea, și de a se forma, accentuându-se îndeosebi formarea creativității, a limbajului, logica și spiritul de prietenie și fraternitate.

Sfânta Vincenza GerosaCopiii mai săraci și lipsiți veneau mai devreme pentru a li se oferi și prânzul. Toți copiii însă aveau asigurată o mică gustare zilnică.

Odată cu posibilitatea sălilor s-a început și cateheza sistematică cu copiii începând cu cei de la Prima sf. Împărtașanie până la cei de clasa a VIII-a.

În fiecare duminică se organizau programe recreative și filme care ocupau zilele de sărbătoare în mod sănătos și educativ.

Multe din aceste activități sunt continuate și astăzi, mulțumind lui Dumnezeu pentru harul și puterea cu care ne simțim susținute în munca noastră. Nu au lipsit momente de dificultate, dar toate acestea sunt mult mai mici comparativ cu binele care s-a putut face în mijlocul unei comunități care, conștient sau mai puțin, știe să prețuiască prezența noastră de persoane consacrate lui Dumnezeu pentru binele aproapelui.

Sr. Silvia Brandiu

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com