Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Grupul Meuli

Mult
Entuziasm
Umilință
Libertate
Iubire

Ce înseamnă grupul Meuli și de unde vine? Meuli este numele prescurtat al sfintei Bartolomea (Bartolomea, Mea ? Meuli) Capitanio, fondatoarea surorilor de caritate Maria Bambina. Acest supranume i-a fost dat sfintei atât în familie, când era numai un copil, cât și în grupul de copii cu care se juca. Dar acest minunat exemplu al sfintei, e dorit să fie urmat și de un grup de copii din această comunitate, Faraoani.

Sfânta Bartolomea l-a iubit pe Isus de mic copil și a încercat să-l imite cu inima, capacitatea, forța, bucuria și dăruirea de copil, ajutându-le și pe colegele ei să trăiască în acest fel. Și pentru că era o fetiță plină de entuziasm, reușea adesea să fie aleasă încă în viață drept exemplu în viață de rugăciune, de dăruire, de iertare și de caritate și ajutor față de cei mai nevoiași.

După exemplul ei, un grup de la noi din comunitate, au dorit să trăiască, să împărtășească din viața, din entuziasmul, din experiența, din iubirea, dar mai ales din cheful de viață a, aici în comunitate în grupul de copii. Minunatul dar de viață și de sfințenie al Bartolomei a fost admirat și dorit de un grup de copii dornici să-și desăvârșească credința și să guste experiența sfințeniei luând-o drept tovarășă de drum și ghid.

Astfel ca din anul 2002, sr. Silvia Brandiu, din comunitatea surorilor Maria Bambina, văzând aceasta dorință a copiilor, dar și nevoia de ai strânge și pe alți copii la o prietenie mai adevarată cu Isus a dat naștere la acest grup.

Scopul pentru care a fost întemeiat acest grup era ca acești copii să fie un fel de drojdie în mijlocul colegilor lor. Totodată s-au pus mari speranțe ca "animatorașii" de astazi, adică cei din grupul Meuli, să devină animatorii de mâine: plini de entuziasm și iubirea pentru viață, cu un comportament mai bun ce poate fi observat de toți ceilalți colegi și prieteni, chiar dacă nu știu exact ce anume îi caracterizează.

Toate acestea le fac cu un angajament bine pregătit și concret, deoarece, la înființarea acestui grup, s-au stabilit următoarele:

  • lunea au rugăciunea lectio divina, urmată de un angajament concret ce poate a actualiza Cuvântul lui Dumnezeu în timpul săptămânii prin alegeri și angajemente mici, dar vizibile în exterior;
  • ziua de vineri este o zi specială pentru ei: participă la sacramentele spovezii și Împărtășaniei, la Sfânta Liturghie, renunță în tot timpul zilei la dulciuri, semințe și gumă de mestecat;
  • în perioadele forte ale anului Liturgic bisericesc (Advent, Postul Mare), vinerea, renunță la TV; participă activ la Calea Sfintei Cruci și încearcă să participe cât mai des la sfânta Liturghie;
  • din grupul Meuli pot face parte atât fete cât și băieți, din clasele a IV-a pană la a VIII-a.

Dintre activitățile grupului:

  1. Fiecare copil din grupul Meuli este un înger păzitor pentru seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. În fiecare zi ei se roagă pentru aceștia un mister de Rozariu și Rugăciunea Îngerul lui Dumnezeu la plural. De exemplu: "Îngerul lui Dumnezeu care ești păzitorul nostru păzește-ne, povățuiește-ne..." samd. Atunci când seminariștii vor fi hirotoniți, fie diaconi, fie preoți și le văd numele în revista Lumina creștinului, sunt toți plini de o imensă bucurie și se laudă spunând: acesta este seminaristul pentru care m-am rugat eu. Acesta e un semn ca ei iubesc foarte mult pe preoți.
  2. Din când în când, la diferite ocazii și sărbători, scriu seminariștilor felicitări sau scrisori;
  3. Sunt promotori ai multor activități ce se desfașoară în Oratoriu (jocuri, concursuri și spectacole), dar și activitățile estivale, precum GREF-ul, sau altele.
  4. Toate acestea, copiii le fac cu multă bucurie și iubire pentru că, asa mici cum sunt, pot face uneori un bine mult mai mare.

Istoricul grupului Meuli

Din anul 2002, sr. Silvia Brandiu, din comunitatea surorilor Maria Bambina pune bazele acestui grup. În grup s-au înscris imediat 80 de copii. Prima perioadă era foarte lejeră și abia începeau a se pune bazele exigențelor, însă cu timpul, când angajamentele și datoriile trebuiau concretizate grupul a scăzut la 64 de copii, care au activat în mod constant fidel. Ni se pare important să subliniem că programul spiritual, renunțările și alegerile grupului sunt propuneri venite de la copii, experimentate de ei înșiși și apoi luate ca regulament de grup.

Grupul nu are un statut sau o regulă precisă, s-a născut din dorința:
- de a face lucruri concrete și bine organizate, nu fluctuale;
- de a trăi viața de grup, fără scopuri secundare;
- de a avea o viață spirituală în crestere, folosind cât mai multe mijloace usor de atins la o vârstă caracterizată de dorințe înalte, extuziasm, generozitate și, de ce să nu o spunem: dorința de sfințenie.

De altfel, multe din scrierile patroanei acestui grup, Sf. Bartolomea, au condus pașii săptămânal, pentru fiecare dintre noi, în activitățile de până acum. Decizia copilului Meuli (=Bartolomea) și dorința copiilor din grupul Meuli e tot atât de actuală și pronunțată: VREAU SĂ FIU SFÂNTĂ, REPEDE SFÂNTĂ, MARE SFÂNTĂ. De ce? Pentru că a fi sfânt e adevărata noastră identitate și acest lucru ni-l inspiră și nouă Bartolomea (Meuli).

Sr. Clara Dalvaru

Lista celor care fac parte din Grupul Meuli

 1. Duma Loredana
 2. Antal Lorena-Izabela
 3. Roca Ioana
 4. Patrașcu Laura
 5. Roca Roxana - Andreea
 6. Pal Cristina
 7. Roca Diana
 8. Bortoș Sergiu Gabriel
 9. Cancel Andreea Roxana

10. Duma Ana - Maria
11. Cochiorca Andreea
12. Coșa Cosmin
13. Andrei Iulia
14. Antal T. Lucian
15. Frâncu Laurențiu
16. Cohiorca Gabriel
17. Lin Anca

18. Blaj Alexandra
19. Toma Adriana
20. Mitrea Oana Mădălina
21. Cioraru Simona
22. Ciceu Albert
23. Duma Antonin
24. Ghiurca Viorel
25. Antal Lucian

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com