Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Ministranții la Liturghie

În celebrările liturgice sunt diferite roluri: celebrantul, diaconul, dascălul, lectorul și ministranții.

Ministranții slujesc la Liturghie, îndeplinind unele servicii care îi dau acesteia solemnitate: împodobirea altarului, purtarea focului și a lumânărilor, sunatul din clopoței, prezentarea darurilor la ofertoriu etc.

Ministranții nu trebuie doar să slujească la altar, dar să se și comporte conform evangheliei la școală, acasă, la joacă; să fie un exemplu pentru colegii și prietenii lor, vorbindu-le despre evanghelie; să facă fapte bune și acțiuni caritabile, mai ales pentru persoanele care sunt în nevoi; în sfârșit, să aibă un comportament conform învățăturii date de Domnul Isus.

Pozițiile ministrantului la Sfânta Liturghie:

Cum trebuie să stea?
- Ministrantul se așază pe scaun după ce se așază celebrantul, împreună cu ceilalți slujitori, la locul lui în prezbiter; trebuie să stea serios, demn, cu corpul drept, ținând mâinile pe genunchi.

Cum să se ridice?
- Ministrantul se ridică, o dată cu ceilalți slujitori, cu delicatețe, fără să facă zgomot, iar apoi ține mâinile împreunate la piept.

Cum ține mâinile?
- În timpul celebrărilor liturgice mâinile se țin împreunate, apropiate de piept. Atunci când stă pe scaun mâinile se țin pe genunchi. Când una din mâini este ocupată, cealaltă se ține la piept.

Cum se îngenunchează?
- Se coboară genunchiul drept până la pământ, în dreptul călcâiului de la piciorul stâng, iar restul corpului rămâne perfect vertical. Se îngenunchează la intrarea în biserică (dacă este sfânta taină) și atunci când se trece prin fața tabernacolului.

Cum se dă semnul păcii?
- Ministranții își dau mâna după îndemnul celebrantului "Dăruiți vă pacea". Se va da semnul păcii numai cu colegul din stânga și cu cel din dreapta (nu cu tot grupul de ministranți).

Cum se face înclinarea?
- Există două feluri de înclinare: aceea a capului și a corpului. Înclinarea capului se face aplecând doar capul, cu multă discreție și calm. Înclinarea corpului se face doar în anumite ocazii prescrise. Se apleacă corpul profund până la jumătate cu multă discreție și în liniște atunci când se trece prin fața altarului unde nu este tabernacol cu sfânta taină (de ex. în Vinerea Mare) și la cuvintele din Crez: "S-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioara, și s-a făcut om".

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2013 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com