Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

De ce acest site?

Ideea construirii sitului parohiei Faraoani îmi aparține; nu știu dacă se datorează unei dorințe de "a ne alinia" cu alte comunități care au realizat un astfel de sit. Ideea care m-a "constrâns" într-un fel o aveam mai de demult, doar că nu o puteam concretiza din multe motive. Sunt convins că această idee a încolțit în primii ani după ce am ajuns în Italia (septembrie 2000). Îmi amintesc că, întâlnind în diferitele orașe ale Italiei, mulți consăteni care nu fuseseră de ceva timp acasă, datorită faptului că nu aveau acte, mă întrebau: "ce mai e nou în sat?" Unora le mai arătam fotografii, altora le povesteam eu ceea ce văzusem personal, însă îmi dădeam seama că și informațiile mele nu erau de ajuns, pentru că și eu mergeam destul de rar acasă, deci și informațiile pe care le dădeam eu cu timpul deveneau "vechi".

Așa că mă gândeam cum aș putea veni în întâmpinarea celor care nu vor să lase să se atrofieze propria memorie, dar mai ales a acelora pentru care locurile natale (casele, ulițele, dealurile satului etc.) le trezesc amintiri care le împrospătează memoria anilor frumoși (dar și dificili) ai copilăriei, ale tradițiilor sau a altor evenimente, locuri. Acest lucru și această dorință a stat la baza creării sitului. Mărturisesc că pentru a putea aprecia un astfel de izvor de informații, trebuie să pricepi ce înseamnă să nu-ți poți vedea părinții, prietenii ... locurile natale pentru o perioadă mai lungă de timp; și mai ales să vrei să-i vezi, dar să nu poți: mai întâi pentru că unii nu aveau documente, iar acum, ceea ce se "respiră" din ce în ce mai des, faptul că oricum suntem între străini, chiar dacă am înțeles cât de cât cum sunt cei care ne găzduiesc.

Primul pas concret a fost realizat anul trecut, în vară, atunci când, după prima sărbătoare a persoanelor consacrate din Faraoani - ocazie în care m-am convins încă o dată de utilitatea internetului - concretizată pe 24 iulie 2005, am demarat, împreună cu pr. Faustin Cancel lucrările la acest site. Trebuie să spun că, înainte de acest pas, m-am bucurat de colaborarea unor consăteni care mai sunt în România, care mi-au trimis mai multe fotografii (mă refer în special la Mona Duma).

Inițial voiam să lansăm situl până în septembrie 2005; însă datorită unor motive de ordin tehnic (și nu numai), s-a amânat mereu. Sigur, eu nu renunțasem la proiect, însă îmi dădeam seama că sigur nu-mi era posibil să "suport" efortul (și economic, bineînțeles; momentan suport eu cheltuielile car sunt necesare; apoi vom vedea daca voi face față) și munca necesară construirii sitului. Așa că, în surdină, am continuat să mă gândesc cum să fac și mai ales să adun materiale. Ceea ce a fost ca o "mână a lui Dumnezeu" a fost venirea pr. Vicar Adrian Chili, căruia îi datorez mare parte din ceea ce se vede acum pe net. Este el cel care a insistat, care s-a zbătut atât pentru adunarea materialelor (fotografii noi, articole etc.) cât și pentru construirea, definitivarea arborelui de bază a sitului. Tot el a luat legătura cu ing. Silviu Dogariu, de la Iași, care, cu multă competență (și mai ales cu multă răbdare și capacitate de a suporta două persoane foarte insistente și nerăbdătoare - cum suntem eu și pr. Adrian), a reușit să concretizeze acest proiect, această dorință a noastră (nu doar al meu; și se vede din mesajele scrise de consăteni în Cartea de Oaspeți).

Sigur, a durat un pic deoarece construirea unui site cere multă muncă de "detaliu" care necesită mult timp. Ceea ce eu îmi doresc este următorul lucru: mi-ar plăcea ca orice fèrèonean să se simtă automat colaborator al sitului. Ce vreau să spun? Un simplu lucru: dacă vrea să povestească, dacă vrea să scrie ceva, dacă vrea să împărtășească și altor fărăoneni bucuria locurilor vizitate etc., o poate face; ba mai mult, îl rog să o facă trimițând rândurile sau fotografiile la adresa cunoscută. Este un mod, simplu dar vă asigur că eficient, de a lupta împotriva tendinței, azi din ce în ce mai răspândite, de a se închide în sine înșiși, atât la nivel personal cât și familiar, tendință care, însă, aduce atâta tristețe, singurătate, nefericire.

Ei bine, ideea sitului s-a născut, cum spuneam mai sus, din această dorință de a fi împreună, chiar dacă suntem departe unul de celălalt. Sigur, poate era mult mai util când mi-a venit ideea, adică acum câțiva ani. Dar știu ca nici acum nu e târziu, pentru că, chiar dacă posibilitățile de a merge acasă s-au înmulțit și procedura s-a simplificat, rămân obligațiile lucrative care trebuiesc îndeplinite; fapt pentru care o privire "aruncată" spre casă face bine. Internetul azi poate ajunge în acele locuri unde fizic este foarte greu; iar efectele sale sunt de lungă durată. De exemplu, m-am bucurat că o persoană a scris următorul lucru: "mi-ar plăcea ca prin intermediul sitului să-mi regăsesc colegii". Este ceea ce își propune situl: crearea unor punți de regăsire: cu trecutul, cu prezentul. Pentru că doar împreună putem fi fericiți cu adevărat.

În momentul de față suntem 3 cei care ne ocupăm de site: pr. Adrian Chili, pr. Edi Patrașcu și ing. Silviu Dogariu. Așteptăm persoane curajoase care să devină colaboratori; atât din străinătate, cât mai ales de acasă.

pr. Edi Patrașcu

P.S. Cei care doresc alte detalii, în legătură cu orice subiect, pot să ne contacteze. Mulțumim tuturor.

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com