Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

"Cerul e dorul meu - Să merg în ceruri sus, alături de Isus"

Un preot cu suflet mare zâmbind merge la cer

Joi, 18 februarie 2010, ora 12.30, a fost adus de la Iași în satul natal trupul neînsuflețit al pr. Anton Farcaș-Gherghina, de pr. Eduard Patrașcu, pr. Roca Felix, vicarii pe care i-a avut, și alte persoane care i-au fost mai aproape în ultimele momente din viață.

Tineri îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu cai, l-au purtat până în fața bisericii, unde a fost primit de preoții și credincioșii comunității și apoi așezat în biserică, până sâmbătă, ziua înmormântării.

Pr. Eduard, cu pietate și emoție, ne-a vorbit despre trecerea părintelui la Domnul, mărturisind că a murit frumos, ca un sfânt și a scos în evidență valorile care l-au caracterizat în viață fiind de o importanță deosebită: bucuria de a fi împreună, iubirea, dăruirea de sine pentru binele celorlalți.

I-au stat alături familia, rudele, prietenii, credincioșii de la mic la mare, însoțind-ul cu rugăciuni și participarea la sfânta Liturghie celebrată pentru el.

Începând de vineri seara, atât tinerii, cât și adulții din Acțiunea Catolică și Familia Kolping, s-au ocupat - la cererea familiei răposatului - de organizarea înmormântării. S-a început cu oratoriul, unde urma să fie masa pentru preoți și persoanele consacrate, apoi s-a continuat cu bufetul unde se pregătea masa pentru credincioșii din Faraoani și Valea Mare.

Sâmbătă dimineața, încă de la primele ore, atât tinerii, cât și adulții, împreună cu rudele părintelui decedat, s-au adunat pentru ultimele pregătiri necesare înmormântării.

Sâmbătă, 20 februarie 2010, ora 10.30, la ceremonia de înmormântare a părintelui răposat Anton, au fost prezenți trei episcopi, 157 de preoți, persoane consacrate și o mulțime de credincioși din comunitate, din Valea Mare, Iași, Răducăneni și alte localități unde a slujit părintele.

Clerul a intrat în procesiune în biserică, unde a început Liturghia de rămas bun pentru părintele decedat cu intonarea cântecului "Ești preot pe vecie" și o cuvântare introductiva a PS Aurel Percă care a subliniat devotamentul părintelui pentru biserică și a pr. Gabriel Bucur, ce a prezentat viața și activitatea păstorului Anton, citind din testament, la dorința sa, cuvintele de iertare adresate superiorilor și credincioșilor, precum și de recunoștință. Părintele a adăugat îndemnul la unitate a familiei răposatului.

Cântarea a fost susținută de corul comunității și de cei din Iași "Sfânta Tereza".

PS Cornel Damian, coleg al pr. Anton, în predica sa, a relatat disponibilitatea părintelui la acceptarea voinței Domnului, asemenea lui Isus, de la chemarea la preoție până la resemnarea în fața suferinței și a morții. Episcopul a mai scos în evidență ceea ce l-a caracterizat mai bine pe părintele cât a fost în viață: zâmbetul, seninătatea cu care știa să-i primească pe toți, seninătate ce izvora din fidelitatea față de chemarea sa, devotamentul și încredințarea voinței divine. Apoi i-a îndemnat pe preoți, ca în acest an al Sfintei Preoții, să fie fideli și disponibili misiunii încredințate lor.

La finalul sfintei Liturghii, i-au adus un omagiu de recunoștință, reprezentanții din ultimele parohii unde a slujit pr. Anton: Răducăneni și Iași "Sfânta Tereza" care au apreciat strădaniile și realizările părintelui, cerând iertare pentru eventualele greșeli, rămânându-i recunoscători întotdeauna față de tot binele ce l-a făcut pentru ei.

O mărturie elocventă și profundă a fost cea a pr. Eduard care a relatat seninătatea cu care părintele a acceptat suferința și trecerea din această viață cât și momentele trăite cu intensitate alături de el în ultimele doua luni din viață.

PS Anton Coșa și PS Aurel Percă au transmis sincere condoleanțe și mulțumiri din partea PS Petru Gherghel care nu a putut fi prezent la înmormântare.

Oricâte cuvinte frumoase se spun la astfel de evenimente, ele nu ajung să exprime tot ceea ce simțim, spunea parohul comunității Anton Câtea, care a adus un gând de recunoștință și prețuire în același timp mulțumind tuturor celor prezenți la sfânta Liturghie și precizând continuarea ceremoniei înmormântării.

Un cortegiu de coroane, icoane, însoțit de preoți și credincioși s-au îndreptat în procesiune spre locul unde se va odihni trupul neînsuflețit al părintelui Anton.

După rugăciunile specifice ritualului înmormântării, toți cei prezenți au avut posibilitatea de a trece prin fața sicriului, pentru a-și lua rămas bun de la cel care a fost preot și fiu al satului. Conform dorinței părintelui răposat, credincioșii prezenți la înmormântare au fost invitați la agapa frățească din localitățile Faraoani și Valea Mare.

Chiar dacă părintele a plecat din această viață el rămâne în amintirea familiei dar și a noastră ca un dar minunat dăruit de Dumnezeu, un preot plin de zel și devotament cu un zâmbet senin care ne va însoți mereu și speranța că toată dăruirea sa este acum încununată în cer de Domnul, care l-a invitat să intre în bucuria veșnică a Paradisului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.

Anica Cochior și Alina Cochiorca

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com