Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Duminica Floriilor

Această zi de sărbătoare, cu un caracter deosebit și cu o semnificație profundă religioasă, ce anticipă marea sărbătoare a Paștelui, ne-a pregătit și introdus spiritual în Săptămâna Sfântă.

Asemeni mulțimii entuziaste de odinioară care l-a aclamat și primit cu alai frenetic la Ierusalim pe Isus, în preajma Paștelui evreiesc, și noi, credincioșii din comunitatea Faraoani, ne-am adunat la biserică, în duminica Floriilor, 28 martie 2010, pentru a comemora un moment deosebit din viața Mântuitorului: intrarea sa triumfală, în Ierusalim, moment simbolizat prin procesiunea cu ramuri ce a precedat liturghia solemnă din această duminică.

La începutul celebrării, părintele paroh Anton Câtea a binecuvântat ramurile, apoi, în procesiune purtând ramurile, l-am însoțit pe păstorul comunității la altar, fiind întâmpinat de tineri - gesturi emoționante și semnificative în liturgia creștină a acestei duminici -, prin această manifestare a credinței însoțindu-l de fapt pe Isus, pe ultimii săi pași înainte de Golgota, pentru a fi împreună cu el în momentele mai grele.

Lecturile, Psalmul și Patimile Domnului nostru Isus Cristos, citite și interpretate de tinerii AC, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, ne-am înviorat sufletele la gândul că, triumfului trăit pentru o clipă de Isus în aclamațiile mulțimi, îi va lua locul curând, drumul suferinței, al durerii, al părăsiri: Ramurile și florile - simbolul bucuriei, vor deveni coroană de spini și lemn al crucii. Urările de bun venit se vor transforma peste puțin timp în strigăte de acuză: "Răstignește-l!, răstignește-l!".

Momentul intrării lui Isus în Ierusalim semnifică "liniștea dinaintea furtunii", furtună prin care va trebui să treacă Mântuitorul peste câteva zile: arestarea, procesul, patimile și în final moartea Sa pe cruce, pe Golgota.

Drama ce avea să o trăiască Isus reprezintă, de fapt, istoria noastră, a fiecărui creștin.

În această zi de sărbătoare, impresionantă prin conținutul ei religios, Isus ne oferă o lecție profundă și necruțătoare pentru viață: aceea că, de obicei, triumful este scurt, suferința și părăsirea luându-i repede locul; ceea ce caracterizează condiția noastră umană nu este extazul, ci agonia.

Semnificativ și foarte impresionant este însă modul cum trăiește Isus suferințele sale: el le acceptă ca un miel blând și smerit, conștient de sacrificiul care-l așteaptă. Ca și ucenici ai săi, se naște o firească întrebare: reușim și noi să acceptăm întotdeauna suferința, evenimentele mai grele din viața noastră, cu aceeași smerenie și seninătate ca a Mântuitorului Isus s-au de cele mai multe ori ele sunt motiv de nesupunere, indignare și revoltă?...

Într-adevăr, un creștin autentic, nu poate rămâne indiferent față de cel ce a acceptat Jertfa Supremă din iubire pentru el și să nu-i urmeze în toate exemplul.

Prin faptul că noi am purtat ramuri binecuvântate în procesiune, l-am aclamat prin cântări, mergând în întâmpinarea lui, înseamnă că participăm și noi la misterul pătimirii și al primăverii lui Isus. Însă, noi, ca și creștini, nu doar în această zi trebuie să fim alături de Domnul, ci trebuie să încercăm ca în fiecare zi să ne alăturăm Domnului pentru a-l însoți pe muntele Său cel Sfânt, prin jertfele noastre zilnice.

Părintele paroh, la predica, ne-a îndemnat să trăim cu intensitatea și conștiință aceste zile sfinte, să privim în noi înșine și să nu rămânem indiferenți la suferințele Mântuitorului, și dacă-l iubim cu adevărat să ne întoarcem la el, părăsind răul, păcatul, printr-o convertire autentică, profundă, pentru a putea apoi să ne bucurăm de mare sărbătoare a Învierii.

După sfânta Liturghie, întorcându-ne la casele noastre, am purtat ramurile sfințite, ca semn al binecuvântării și ocrotirii lui Dumnezeu.

Prin tradiție, din inițiativa Papei Ioan al II-lea, în această zi se sărbătorește Ziua Mondială a Tineretului, la nivel parohial. În acest sens, tinerii din comunitate, prin participarea lor intensă la sfintele Liturghii, prin implicarea și entuziasmul lor, au trăit în parohie această zi semnificativă în bucurie și unitate, alături de Isus.

După amiază, la ora 16.00, credincioșii împreună cu păstorul comunității, am pornit de la Biserică - în spirit de pocăință și rugăciune - în procesiune, parcurgând drumul Căii sfintei Cruci prin sat și pe câmpie, meditând la suferințele îndurate de Isus pentru noi.

Duminica Floriilor, sau cum mai este la noi numită a Patimilor, constituie pentru noi toți, ucenici ai lui Cristos, un gest de mărturie vie și publică a credinței noastre, ce nutrim speranța că dacă suntem alături de Isus în clipa suferinței și a morții sale, vom fi împreună cu el și în clipa victoriei, a învierii sale din morți. Aceasta este și temeinicia credinței noastre creștine: scopul final avându-l nu crucea, ci învierea, nici suferința, ci victorie asupra morții. Acest fapt fiind simbolizat și de ramurile abia îmbobocite pe care le-am purtat la biserică în această zi: așa cum bobocii fragezi și fragili ascund în ei puterea de viață, tot la fel și Patima Mântuitorului nu a însemnat pentru el moarte definitivă, ci doar o trecere spre viață, spre învierea glorioasă.

Cred că această zi, bogată în conținut spiritual, ne-a sensibilizat inimile, ajutându-ne să participăm cu mai multă profunzime și credință la evenimentele trăite de Isus, Mântuitorul și Răscumpărătorul nostru, în zilele din Săptămăna Sfântă.

Anica Cochior

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com