Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Istoria unei carisme. O lungă istorie de iubire

Bartolomea Capitanio, se naște la Lovere,în anul 1807-1833, un oraș micuț și surâzător din Lombardia (Italia). Se găsește în extremitatea Nordică a lacului Iseo. Descoperind semnele iubirii lui Dumnezeu în viata sa, cucerită și fascinată de această iubire imensă, nemeritată, gratuită, simte nevoia de a răspunde cu tot elanului pe care îl are personalitatea sa exuberantă și voitoare.

Înțelege că nu poate să fie o modalitate mai bună pentru a răspunde la această iubire a lui Dumnezeu decât aceea de a-i iubi pe frații săi, acei fii pe care Dumnezeu îi iubește așa cum o iubește și pe ea și Isus Răscumpărătorul nu a șovăit să-și dăruiască viața pe Cruce și să rămână în mijlocul nostru în preasfânta Euharistie.

Astfel, fără să neglijeze datoriile sale față de familie, are grijă de persoanele nevoiașe din satul sau: fetele orfane, abandonate și expuse oricărui fel de pericol; bolnavii de care se îngrijește și pentru care se gândește la un mic spital; cei care se află în pușcărie, cei săraci, și toți cei care se află în nevoie. Îi este milă de toți și pe toți încearcă să-i ajute.

?ine legătura prin scrisori cu o mulțime de tinere de vârsta ei și cu preoții din satele apropiate pentru a favoriza renașterea evlaviei creștine care se prăbușește după valurile Revoluției franceze, care instalase în Italia de nord un curent anticlerical și antireligios. Trecerea trupelor lui Napoleon au lăsat populația din Lovere în cea mai mare jale fie materială, fie morală, fie spirituală. Activitatea Bartolomei este neobosită, la toate vrea sa ajungă. Este susținută de o intensă rugăciune personală la care nu renunță niciodată și care învăluie orice moment zilnic, pe care îl trăiește în intimitate sponsală cu Domnul său.

Înțelege că pentru a da continuitate la toate angajamentele începute este necesar să întemeieze, un Institut al cărui scop să fie: "de a continua în lume operele milostivirii lui Isus". Cu susținerea parohului și a preotului său spiritual, don Angelo Bosio, între infinite dificultăți și chinuri mari, reușește să-i întemeieze într-o casă foarte săracă, împreună cu o singură prietena: Caterina Gerosa, care apoi va fi Sora Vincenta Geroza.

Bartolomea moare la doar 26 de ani, pe 26 iulie 1833. Totul pare că s-a terminat deoarece Caterina, mai mare decât Bartolomea, nu se simte la înălțime să ducă, mai departe acest proiect al Bartolomei; totuși solicitată de părintele paroh și sprijinită de don Angelo Bosio, din ascultare, îl duce mai departe cu o forță deosebită care-i vine din sfințenia cu care trăiește.

Astfel Institutul se dezvoltă repede răspândindu-se mai întâi în Lombardo-Veneto și în Tirolo (Italia).

În 1860 surorile au fost chemate în Bengala (India) și așa au continuat să se răspândească în lume, mergând acolo unde prezența lor este cerută, acolo unde este cea mai mare și mai urgentă nevoie, așa cum dorea Sfânta Bartolomea. Astăzi suntem prezente în 20 de țări din patru continente. În România reușim să activăm în București (în spitale ca asistente medicale, în învățământul Liceal, vizită la domiciliu a bolnavilor/bătrânilor singuri și un mic cămin pentru fetele nevoiașe care vor să studieze); în Faraoani (activități educative cu copii preșcolari, care vin de la grădinița statală și servesc prânzul, apoi rămân până vin părinții de la serviciu sau de la câmp; activități în Oratoriu: program de joacă, cateheză, diferite întâlniri, programe distractive; vizite la bolnavi; și casa de tip familial Meuli, care a primit și ocrotește 12 copii proveniți din Centrul de urgent a DGASPC); în Bacău (pastorala parohiala, activități în oratoriu - cateheză, program de joacă, ajutorul copiilor la făcutul temelor școlare; învățământul liceal); în Iași (pastorala parohială: activități cu copii și tinerii, cateheză).

Totul s-a născut din acea mică sămânță inițială, aruncată cu încredere în acea bucată de pământ - Bartolomea, care a acceptat să moară pentru a-i permite lui Dumnezeu să aducă roadele abundenței pentru necesitățile oamenilor timpul nostru, pentru binele întregii Biserici, pentru slava lui Dumnezeu mergând peste tot "îmbrăcate cu cele trei caracteristici atât de dragi Bartolomeei: Caritate, Blandețe și Umilința".

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com