Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Apogeul sărbătorii Sfântului Anton

După marea sărbătoare a hramului comunității Faraoani, duminică 13 iunie 2010 și a sfintei Liturghii de încheiere a sfintei Preoții, la care au participat mulțime mare de preoți și credincioși, luni 14 iunie, următoarea zi satul s-a aflat din nou în sărbătoare.

Un eveniment inedit și istoric a trăit comunitatea noastră, marți 15 iunie 2010, prin vizita unor oaspeți de seamă, întâmpinați și conduși până în centrul satului, în fața bisericii, de un alai de tinerii cu cai, îmbrăcați în straie sărbătorești.

Patriarhul de Ierusalim Michel Sabbah și însoțitorii săi: episcopul de Graz, episcopul Petru Gherghel și pr. Cristian Vacaru au fost primiți cu multă căldură și ospitalitate de păstorii comunității și alți preoți veniți la această sărbătoare, precum și de credincioși, oferindu-li-se tradiționala pâine și sare și flori de către câțiva tineri în timp ce cu bucurie toți au aclamat urarea de bun venit cu crini în mâini.

A tresăltat în cântare și orga și corul, cântând la unison împreună cu numeroșii credincioși: "Bine ați venit în mijlocul nostru/ cucernici episcopi și vrednici apostoli" la începutul sfintei Liturghii de la ora 19.00, Liturghie celebrată de PF Michel Sabbah și concelebrată de ceilalți trei episcopi de Chișinău Anton Coșa, de Austria, de Iași, precum și de ceilalți preoți prezenți.

Într-un discurs introductiv, episcopul diecezei noastre, a prezentat itinerariul parcurs de Patriarh: vizita câtorva locuri din țară: București, Iași și participarea la diferite evenimente; sfințirea preoților, administrarea sacramentului Mirului, deasemenea vizita excelenței Sale în comunitatea noastră constituind un prilej de mare bucurie și trăirea intensă de credință.

Patriarhul, în predica sa, ne-a vorbit despre bucuria de a-l sărbători pe sfântul Anton împreună cu noi, patronul comunității noastre, un sfânt universal, arhicunoscut în biserica creștină, nu doar cea catolică, un sfânt renumit pentru popularitatea sa în rândul credincioșilor, fiind și patronul congregațiilor franciscane din Ierusalim.

Totodată PF Michel Sabbah ne-a adus salutul și mesajul de pace a lui Isus din Țara Sfântă, Ierusalim, patria spiritualității noastre creștine, locul de unde își are izvorul (rădăcina) credinței fiecărui creștin. El a mai menționat că avem datoria creștinească de a-i iubi pe toți oamenii și să ne rugăm pentru toți așa cum a făcut și o face Cristos. Din păcate la Ierusalim nu este pace, este război între israieliți și palestinieni, a mai spus patriarhul, îndemnându-ne să îi ajutăm, chiar dacă ne aflăm departe, cu rugăciunile noastre pentru pace. Mărturisindu-și bucuria și mulțumirea pentru vizita în comunitatea noastră, ne-a invitat să cunoaștem mai bine Țara Sfântă făcând o vizită la Ierusalim, totodată invocând binecuvântarea păcii lui Cristos asupra noastră a fiecăruia, asupra familiilor noastre și a întregii lumi.

La finalul sfintei Liturghii episcopul Petru Gherghel a oferit, în semn de prețuire și respect câte o cruce patriarhului și episcopului de Graz, ca dovadă a relațiilor lor cordiale și în amintirea vizitei făcute în țara noastră.

Părintele paroh Anton Câtea cu emoții a exprimat bucuria și recunoștința întregii comunități pentru această onoare de a-i avea in mijlocul nostru pe acești oaspeți deosebiți, invitându-l pe patriarh să binecuvânteze copiii și crinii pe care le-au purtat. Copii au încântat atmosfera și pe cei prezenți prin doua cântece interpretate de ei, iar tinerii, printr-un moment artistic au prezentat câteva dansuri specifice zonei, în costume populare.

Cu toții, de la mic la mare, am trăit o seară minunată și unică prin specificitatea ei, prezența oaspeților prelungindu-ne bucuria sărbătorii sfântul Anton, reînsuflețindu-ne și încurajându-ne inimile - acest eveniment întărindu-ne în credință.

Conștienți fiind de aceste binecuvântări spirituale pe care le-am primit în aceste zile frumoase, pline de har și de neuitat, suntem recunoscători Domnului pentru patronul nostru, având misiunea, așa cum afirma și preasfințitul Petru Gherghel, să fim fiecare o mărturie vie de credință, atât pentru cei din jurul nostru, cât și pentru cei aflați pe alte meleaguri, purtând mesajul nostru de bucurie, pace și bine.

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.

Cochoir Anica

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com