Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Administrarea Sfântului Mir

Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00.

După un timp de lungi pregătiri, testări și multă învățătură a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze la monument de către copiii și rudele acestora, alături de ceilalți credincioși prezenți în frunte cu preoții locului, pr. paroh Anton Cîtea și pr. vicar Ștefan Ciubotaru. Plini de emoție, atât copiii cât și nașii acestora s-au îndreptat spre biserică cu flori în mână, pregătiți pentru a primi cel de-al patrulea sacrament din viața lor, primele fiind Botezul, Pocăința și Euharistia.

La altar, alături de episcopul Aurel Percă s-au aflat încă 21 de preoți între care s-au numărat și ultimii doi preoți vicari din Faraoani, pr. Adrian Faraoanu și pr. Cătălin-Ștefan Rotăraș, preoți care au lucrat cu acești copii de-a lungul timpului.

Sacramentul Mirului a fost administrat de către episcopul auxiliar împreună cu pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău.

(sursa: www.faraoani.ro; foto: LuCyFeR93 și Vincențiu Cochior)

* * *

"Sfânta Liturghie a început cu o frumoasă procesiune în care cei 168 de candidați, având câte o gladiolă roșie în mână, au pășit în biserică, fiind urmați de preoți și de episcopul Aurel.

La predică, episcopul a explicat tinerilor și copiilor ce înseamnă fiecare dar al Duhului Sfânt, îndemnându-i să se lase ghidați de acum încolo de Duhul Sfânt, noul lor prieten și însoțitor.

După predică a urmat reînnoirea făgăduințelor făcute la Botez, la care toți candidații, având câte o lumânare aprinsă în mână, au răspuns curajoși și hotărâți la întrebările puse de Preasfințitul Aurel.

Apoi a urmat momentul sacru al administrării Sacramentului Sfântului Mir, moment în care toți candidații, fiind însoțiți de nași și de întreaga comunitate, prin ungerea cu uleiul sfințit al Crismei, l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale, trecând astfel într-o altă etapă a vieții creștine și devenind soldați ai lui Cristos."

Benedic Eduard

* * *

"Data de 1 septembrie 2013 a reprezentat o zi mult așteptată de credincioșii comunei noastre deoarece a avut loc administrarea sfântului Mir, sărbătoare ce are loc odată la patru ani.

Copiii, având o vestimentație adecvată, predominând culorile de alb și negru, s-au adunat în fața bisericii la ora 1030 pentru a-l întâmpina cu bucurie pe episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, care avea să le administreze Sacramentul Mirului.

Sfânta Liturghie a început de la ora 11.00 și a durat aproximativ două ore, timp în care au fost alături de noi mai mulți preoți și numeroșii invitați veniți la marea sărbătoare. În cadrul acesteia a avut loc și predica condusă de episcop cu privire la marele sacrament pentru care s-au adunat cei 168 de candidați cu vârste cuprinse între 12 și 21 de ani. Copiii au fost întrebați despre motivul adunării lor cu privire la Sacramentul Mirului sau al Confirmațiunii prin care îl dobândesc pe Duhul Sfânt cu darurile lui, ca sa poată mărturisi cu tărie credința creștină. Aceștia au tratat cu seriozitate toate cele petrecute, rezultatul fiind pe măsura așteptărilor.

Întrucât părintele paroh Anton Cîtea a confirmat demnitatea acestora de a primi acest sacrament, bazat pe examenele ce au avut loc, copiii emoționați au fost miruiți, moment îndelung așteptat ce a necesitat multă pregătire din partea lor. Aceștia și-au reînnoit făgăduințele făcute de nașii lor la Botez, moment în care 168 de sclipiri au prins viață în mâinile copiilor.

Biserica, frumos amenajată atât în interior, cât și în exterior, simboliza în mare parte darurile Duhului Sfânt.

Florile înmiresmate dădeau un ton de eleganță, iar flăcările, lumânările de la altar și panglicile atârnate în exteriorul bisericii în număr de șapte întruchipau darurile pe care candidații la Sfântul Sacrament aveau onoarea să le primească.

Sfânta Liturghie s-a terminat cu binecuvântarea dată de episcop, alături de preoți și credincioși. Copiii alături de dânșii s-au adunat pentru a face o poză de grup iar apoi s-au îndreptat spre casă cu sufletele pline de bucurie și entuziasm, continuându-și sărbătoarea alături de nașii și familiile lor."

Sabina Frîncu

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.
(foto: LuCyFeR93 și Vincențiu Cochior)

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com