Bun venit pe situl nostru! Domnul să te binecuvânteze!

Crăciunul la Faraoani

Crăciunul amintește de marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: "Astăzi în cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor" (Luca 2,11).

La Faraoani, în biserica parohială "Sf. Anton de Padova", Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie), va începe la ora 2200.

În ziua de Crăciun (25 decembrie), se va celebra Liturghia solemnă la ora 1100. Va mai fi o Liturghie și la orele 1700.

A doua zi, Sfântul Ștefan, primul martir (26 decembrie), și a treia zi, Sfântul Ioan, Apostol și Evanghelist (27 decembrie), Liturghiile vor fi la orele: 830, 1100 și 1700.

În zilele dinainte de Crăciun credincioșii au fost chemați să se pregătească sufletește, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor.

Preoții i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie.

Și în acest an ne bucură prezența părintelui Ababei Viorel care, cu dispomibilitatea pe care o cunoaștem și o apreciem în mod deosebit, așteaptă alături de preoții comunității să aducă în inima și în conștiița celor care caută și doresc pacea și bucuria nașterii Domnului.

În scop educativ, nașterea lui Isus este reprezentată în rondul din centru cât și în biserică prin așa-numitul presepiu (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui și diferite materiale.

Obiceiul își are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peșteră de pe terenul său o scenă cu nașterea lui Isus, așa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruș, câteva oițe și o ieslișoară în care a așezat un copilaș din lemn.

În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc însoțit de mulți prieteni și de săteni au venit la presepiu pentru a sărbători Nașterea lui Isus, prin celebrarea sfintei Liturghii. Cei prezenți au lăcrimat de bucurie când Francisc citea Evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat și în anii următori și se păstrează și astăzi.

Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veșnic viu. În același timp, amintește de pomul paradisului, principiul vieții și al cunoașterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naștere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia.

Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii și magii îi invită pe toți să nu uite că în viața în care se naște Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie și pace.

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, gândul și urarea noastră a preoților din parohia Faraoani se îndreaptă către toți credincioșii noștrii dragi, atât spre cei care sunt acasă și cu siguranță ne vom întâlni, ne vom vedea la sfintele Liturghii și către cei aflați în suferință, cât mai ales, prin acest mijloc, spre cei care sunt departe pe tărâmuri străine și care cu dorul în inimă și emoție în suflet trăiesc împreună cu tot creștinul marele moment, marea sărbătoare a Nașterii Domnului care ne face să tresăltăm de bucurie și să cântăm împreună cu corul îngerilor: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință!».

Sărbători fericite! Crăciun binecuvântat, în suflete și în case!

Administrarea Sfântului Mir
Duminică, 1 septembrie 2013, în biserica din Faraoani, 168 de copii au primit sacramentul sfântului Mir în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00. După un timp de lungi pregătiri, a venit ziua în care copiii au primit darurile Duhului Sfânt. Pentru început, episcopul Aurel Percă a fost primit cu aplauze... [ continuare ]
Liturghie cu requiem pentru răposații accidentului de pe Valea Uzului
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de comemorare a 25 de ani de la tragicul accident de pe Valea Uzului în care și-au pierdut viața 27 de persoane (19 din Faraoani, 4 din Valea Mare și 4 din Orbeni). Liturghia a fost celebrată în cimitirul din Faraoani, duminică, 25 august... [ continuare ]
Primiția pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv.
Parohia Faraoani a avut bucuria ca fratele Marius-Cătălin Alistar, originar din această comunitate, să fie hirotonit preot pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, de către PS Petru Gherghel... [ continuare ]

© 2006-2018 Parohia Romano-Catolică Faraoani - tel.: +40-234-254015; e-mail: faraoani@gmail.com